Disclaimer

:: Declaration of images are the intellectual or personal property, image usage is strictly prohibited without the written consent the blog owner, Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image::

sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali

Thursday, October 12, 2017

SOLAT AWAL WAKTU

Assalammualaikum readers..

Apa Khabar ...
Waktu ni macam tengah lapang sikit
So aku teringin nak berkongsi sedikit tips atau sedikit pengalaman sendiri 
Aku nk cerita pasal macam mana nak mengurus waktu solat awal waktu
terutama bagi ibu-ibu yang anak-anak masih kecil
yang sentiasa terlewat waktu solat kerana bekerja atau suri rumah tangga sepenuh masa
dan ketika kita keluar berjalan di pusat membeli belah atau bercuti ke mana sahaja



Point aku solat awal waktu
solat walau di mana kita berada
terlebih dahulu aku nak mintak maaf jika apa yang aku kongsi ni kalau ada yang tersilap
aku mintak maaf
aku menulis berdasarkan pengalaman sahaja


Ok

Bagaimana kita nak solat awal waktu?

Perkara asas mind set ,sikap kita terhadap solat yang wajib 
macam mana kita nak memotivasi kan diri kita terpulang pada diri kita sendiri.
bila kita dah biasa insyaAllah kita rasa solat awal waktu buat kita lebih banyak masa
sebab kita dah awalkan waktu solat yang wajib
biasa nya kita dah tahu dah masuk waktu solat
tapi kita fikir waktu solat panjang lagi so kita rasa boleh tunggu
tapi yang kita tahu Ajal memang takkan pernah tunggu kita
Lagi 1 kita fikir jika kita lewat kan waktu solat
kita sanggup tak Allah lewatkan urusan kita lepas kita meninggal dunia?
mesti kita tak nak kan?
Mohon pada Allah jika kita jaga solat awal waktu
mohon dipermudahkan urusan kita lepas kita meninggal
Alhamdullilah aku di keliling kawan-kawan yang sentiasa jaga solat
kawan-kawan yang baik
yang sentiasa menjaga solat
dulu aku tak paham atau meremehkan mungkin
contoh kalau waktu solat zuhur masuk zuhur pukul 1 ptg contoh..
tapi aku dah biasa set masa solat pukul 3 ptg
walaupun masih dalam waktu zuhur lagi 
tapi tetap di kira melewatkan waktu solat 
betul tak ?

Lagi satu solat asar sebelum balik kerja pukul 5.30 ptg pastikan solat dulu
jangan tunggu-tunggu nak solat kat rumah lah pulak
sebab waktu solat asar dengan maghrib sangat dekat
kot jalam jammed ke...
anak meragam ke kan kita balik kerja memang selalu ke laut lah solat kita tu
terkumat kamit bacaan sebab dah nak masuk maghrib
paling teruk terlepas waktu solat


Kalau berjalan di pusat membeli belah
sentiasa alert dengan waktu solat
kita saling mengingatkan pasangan kita & anak-anak kita waktu solat
anak-anak kecil kalau dah main memang lama kan nak melayan
contoh antara waktu zuhur dan asar
kadang terlajak kan kalau dah pusing-pusing mall tu
maklumlah mall tu besar luas nak pusing 

antara sebab orang wanita tak solat
malas
melecehkan solat wajib / tunggu hidayah 
tak menjaga aurat
masalah kebersihan macam keputihan (ini nanti aku nak cerita lebih sikit)
alasan nak solat kat rumah lebih selesa katanya sebab konon sempat sampai rumah untuk kejar solat
make up tebal susah nak cuci make up atau sayang nak cuci make up
telekung kat surau tak bersih
apa lagi? diri kita je yang tahu apa masalah nye yang lain-lain tu

kalau malas solat memang tak dapat la nak tolong
semua nya bergantung kepada kita bagaimana kita nak pengakhiran hidup kita ni
syurga tu mahal 
sebab tu bukan mudah nak dapat syurga
melainkan dengan beriman ,beramal soleh serta rahmat dari Allah

Nak cerita pasal tadi tu
kalau yang jenis banyak keputihan tu 
pastikan pakai pantyliner atau bawak panties lebih lah dalam handbeg
kemudian pergi bersuci dulu sebelum wuduk


pastu yang tak selesa dengan telekung surau boleh bawak telekung travel 
sekarang ni banyak pilihan telekung travel
kalau make up lebih baik guna yang mesra wuduk
bawa kit pencuci muka , bedak dd cushion paling senang & praktikal nak guna lepas solat
ini bagi wanita yang memang suka make up
kalau jenis yang tak make up  lagi senang
takde alasan tak nak solat tanpa sebab

Pernah aku singgah makan di sebuah restoran
waktu tu waktu maghrib
so kami nak solat tapi surau kecik ada 1 bilik je kena share lelaki perempuan
pastu nak ambil wuduk kat tempat belakang
takde selipar basah
tempat nye gelap tak selesa tak berapa bersih
tapi kami tetap solat jugak
Telekung sendiri tak bawak jadi pakai telekung surau tu walaupon tak berapa bersih
Ini jadi pengajaran kami jugak
bawa telekung sendiri
pilih tempat solat yang sesuai
boleh pilih singgah masjid dulu sepatutnya

Bagi ibu yang bekerja balik petang ambil anak dari pengasuh
macam aku sampai rumah dah pukul 7 camtu
kalau mood anak-anak tengah baik
masuk waktu terus solat
macam aku anak-anak aku kat rumah memang manja
yang si kecik medina merengek nak kan perhatian
nak ummi...nak ummi
so bila mood dia tengah baik
dah masuk waktu aku bagitahu anak-anak "ummi nak solat ye "
Marissa n medina angguk paham
selesai solat nampak mood dorang ok aku teruskan dengan baca quran ke camtu
pastu baru aku duduk dengan anak-anak melayan dorang sebelum masak
sebelum2 ni aku balik sampai rumah aku fikir nak masak apa
masak dulu siap masak baru solat maghrib
tapi percaturan aku silap
so aku ubah masa aku mengikut keutamaan

begitu jugak isyak
sebelum ni aku solat isyak dalam keadaan terlalu letih ,mengantuk
sebab dah pukul 10 / 11 mlm baru nak solat isyak
dah settle masak,sediakan suami n anak2 maka,sidai baju,kemas umah,kemas dapur n macam2 keje mak2 lagikan
siang kerja office ,malam kerja rumah tangga semua guna tenaga
so aku cuba solat awal
jadi tenaga masih ada lagi masa tu



Ok nak cerita solat tahajjud ,solat taubat,solat-solat sunat
hari biasa memang belum mampu aku nak buat
aku tak boleh fokus lagi
tapi aku cuba buat setiap sabtu ahad
waktu cuti
anak-anak tengah tidur lena , aku bangun
orang lain mungkin boleh buat lebih baik lagi
tapi bagi aku yang masih bertatih aku rasa syukur mampu buat camni dulu




sebenarnya apa yang aku kongsi lebih kepada ibu-ibu atau wanita islam
sebab nya aku paham ibu-ibu memang banyak tanggungjawab nak diuruskan
rumahtangga,suami,anak-anak,kerja
tu kadang solat tak tentu masa
perkongsian ini bukan untuk mendabik dada
tapi aku masih bertatih lagi untuk istiqamah
sama-sama lah kita memperbaiki kekurangan kita
masalah kita sebenarnya pengurusan masa dan keutamaan

Syurga tu mahal , Rahmat Allah maha besar

Salam Sayang
Sulinda











Tuesday, September 26, 2017

KENANGAN MERANCANG MAJLIS PERKAHWINAN

Assalammualaikum readers 

kali ni nak share pengalaman aku sendiri mengurus majlis perkahwinan aku sendiri 5 tahun lalu
memang dah lama tapi aku teringin nak kongsikn pengalaman aku ni

Masa nak buat keputusan nak kahwin masa tu
memang aku sendiri tak berapa ada simpanan sangat
ibu ayah memang awal-awal cakap tak berapa ada duit nak bagi aku untuk majlis kahwin aku
lagi pula ibu ayah masa tu dah bercerai masing-masing dah ada kehidupan masing-masing.
Memang aku tak mengharapkan duit dari ibu ayah.
hantaran perkahwinan aku masa tu 11k
semua nya aku bagi kat ayah aku untuk uruskan katering dan sebagai nya
aku tak tahu kos sebenar ayah aku kena tambah
aku tak mintak sesen pun dari 11k tu
so bersyukur la korang yang mak ayah support semua kos korang kahwin ye huhuhu
lepas kahwin jangan lupa jasa mak ayah  ye (^_^)
Bila mak ayah korang tak mampu nak bagi lebih dari yang korang nak
contoh nya lah macam nak belajar takde duit,dorang tak dapat support korang
nak kahwin pulak  takde bajet..
janganlah berdendam atau merajuk dengan dorang
kalau korang nak hidup bahagia till jannah
korang usaha la sendiri macam mana pun nak cari duit
Kunci nya ialah Sabar
insyaAllah sabar itu indah


berbalik kepada objektif
hantaran 11k tu tak termasuk sewa gubahan hantaran, doorgift,kotak doorgift ,bridal,kek makan damai,barang-barang hantaran,kameraman , sewa homestay dan lain-lain

Baiklah biar aku cerita sikit anggaran kos belanjawan perkahwinan aku sendiri
pengalaman ni paling berharga dan manis buat aku sebab aku bangga dengan usaha sendiri , duit sendiri untuk selesaikan perkara seperti sewa gubahan hantaran, doorgift,kotak doorgift ,bridal,
kek makan damai,barang-barang hantaran untuk pihak lelaki
Ini semua atas tanggungjawab aku sendiri

Sewa gubahan RM 225 anggaran setiap 1 gubahan dalam RM 25-RM35 
sewa mengikut design gubahan
aku sewa je sebab aku tahu aku tak berapa kreatif sangat lagi pula gubahan kedai tu cantik-cantik belaka.memuaskan hati.
Ok kedai ni kedai cina tapi dorang ambil budak perempuan melayu gubah gubahan untuk di sewakan 
memang cantik secantik budak yang gubah tu
design ikut bajet sendiri 
Nama kedai tu Anew wedding
Sekarang dah bukak butik bridal sendiri kat Johor Jaya 
Gubahan hantaran booking seawal 5 bulan sebelum majlis 
sebab kalau last minit ko tak dapat banyak pilihan gubahan cantik-cantik macam ko nak.

Doorgift Mug RM 1000 =1000 pcs  mug RM1 aku tawar menawar la mintak diskaun haha..
tp orang kedai suruh aku pilih sendiri mug yang elok sebab mintak murah
Aku dgn aka tunang masa tu duduk kat kedai tu entah berapa lama bukak satu2 kotak check mug yang elok.
beli kat Air hitam masa tu..berat giler..penuh kereta angkut kotak besar berisi mug
angkut sampai Pasir gudang dengan Honda city
Mug beli 4 bulan sebelum majlis
aku beli awal sebab aku nak packing siap-siap sebelum majlis
doorgift ni salah satu benda yang orang selalu concern
Ia lebih kepada bersedekah
berpada-pada lah bajet ikut kemampuan korang
kenapa aku pilih mug?
Kegunaan mug kan untuk minum air
so pada aku personali air simbol rezeki pada aku
orang minum air guna mug yang aku bagi tu buat aku rasa faktor menjemput rezeki
itu yang aku harapkan masa tu moga-moga rezeki kami sekeluarga murah lepas kahwin
aku datang rumah makcik aku tengok dia pakai mug aku bagi dia
rasa terharu weh
1 kepuasan masa tu dengan pilihan aku tu



(Gambar ehsan pakcik google hihihi)

kalau korang datang sini memang mata korang rambang nak beli itu ini
tapi mind set kena betul
masa tu aku memang bawak RM 1000 jek
aku target nak cari mug harga 1 pcs RM1
dah beli balik terus jangan tengok-tengok lagi huhu
kalau betul-betul takde baru la fikir idea lain pulak 


Paper bag doorgift aku beli tak ingat lah masa tu
Tapi tak terlalu costly sangat la 
Setiap malam kerja aku lipat paper bag tu sebab paper beg tu bentuk kotak kan
nak isi mug,dalam mug letak gula-gula & coklat
ada jugak doorgift berisi jajan,air kotak & air mineral untuk tambahan mana-mana tak cukup
Aku settlekan bajet ni & settle packing doorgift 2 bulan sebelum majlis

Bridal aku booking lebih kurang 8 bulan sebelum majlis
kos bridal macam make up , baju sanding 2 helai, aksesori, pelamin, meja makan damai n yang lain
total RM3500
so aku bayar setiap bulan RM500 selama 7 bulan
aku target 2 bulan sebelum majlis aku dah settle hutang majlis dan packing doorgift..
semua mesti settle dalam masa 2 bulan sebelum majlis
kenapa aku mention 2 bulan sebelum majlis?
sebab kos memang dari aku sendiri
so 2 bulan sebelum majlis tu kena settle hutang & packing sebab ko tak kan tahu apa lagi yang ko lupa nak masuk kan dalam bajet ko.
takut -takut tak cukup bajet kalau last minute bayar itu ini

saudara mara aku datang ramai dari kampung
berkampung kat rumah aku..
so aku mesti sediakan sarapan pagi untuk dorang
aku order nasi lemak,kuih muih air dari kawan office..
part tu settle
bajet dalam RM 150 camtu
sebelum dorang hadir ke masjid tengok aku nikah mesti sarapan dah ready
kesian dorang datang dari jauh
jangan di tanya mak ayah aku urus apa..
cukupla apa dorang dah besar kan aku jadi manusia
aku nak kahwin aku la kena fikir nak manage duit macam mana

pastu homestay
aku sewa homestay untuk mak aku dengan family abah tiri aku masa tu
sewa homestay dalam RM150
dah arwah dah abah aku tu
Al fatihah....
baik orang nya


Kek Kahwin aku order dengan kak iza dari double n collection
Kos dalam RM250
bajet tu lepas dah settle bayar semua sekali
aku booking sebulan sebelum majlis
bayar masa sehari sebelum majlis
kek tu 3 tingkat..jenuh aku cari gambar penuh
tapi banyak sangat nak cari tak jumpa-jumpa



Baju nikah aku beli sendiri 
sebab aku nak minimalis je simple 
yang dah ready kat butik bridal aku tak minat
kos baju nikah dalam RM150


Ok part kameraman pulak
kos kameraman pada masa tu yang aku dah servey dalam anggaran 2k-3.5k ke atas
tapi bajet aku dalam RM1500 je...
kebetulan bakal adik ipar aku masa tu memang buat job ni dengan member dia
aku bagitahu bajet aku sekian sekian..
nak konsep macam mana
siap ada pre-wedding ok
buat kat melaka masa tu
bawak mak aku sekali hihihi
aku fikir selesa sikit lah nak bergambar dengan orang yang kita kenal
nak posing kan...
aku byr 3x kat adik ipar aku 
sebab tu dalam setahun sebelum majlis kena plan betul-betul
sebab aku takde sumber-sumber kewangan  lain nak korek 
aku dengan rasa syukur sebab aku tak pinjam duit dari siapa-siapa
sebab lepas kahwin aku nak tenang dari hutang
memang duit aku kerja 
alhamdullilah rezeki aku ada
salah satu cara aku manage duit  aku , 
aku main kutu dengan makcik aku jugak
dapat duit kutu aku settle lah apa yang penting dulu


Barang-barang hantaran aku bagi pihak lelaki ada 9 dulang
Aku list mana yang ingat eh huhu
dah 5 tahun nak mengingat memang jenuh lah
sirih junjung, kek , baju sejuk G2000, Jam tangan Tissot,Sejadah + Quran , 
Set Tali pinggan + beg duit Sembonia ,Buah buahan,kasut jenama Hush Puppies , kuih muih
Masa buat checklist nak bagi hantaran apa kat tunang masa ni
macam risau je bajet cukup ke tak
tapi mesti ada 1 benda yang berbaloi di beri la walaupun mahal macam jam tangan tissot aku bagi tu
pastu janganlah beli semua serentak
beli sikit-sikit lama-lama lengkap lah barang-barang nya
kitaorang servey 1 jenis barang hantaran je merata servey
yang penting selain harga yang berpatutan adalah kepuasan kot 
aku settlekan payment untuk kos yang besar macam bridal,barang-barang hantaran,kameraman...
Bridal RM 3500
Kameraman RM 1500
Barang-barang hantaran RM 3000
Doorgift Mug RM 1000
Sewa homestay RM150
Sewa gubahan hantaran RM 225
Kek sanding 3 tingkat RM 250
Kos-kos lain macam sarapan pagi saudara mara ,kotak doorgift ,
jajan,contact lens,kasut nikah,baju nikah ,kad kahwin,banner kahwin dan lain-lain
nak list banyak jugak tu anggaran dalam RM 3000 ++
kos-kos tersembunyi tu aku dah lupa la 

Jumlah anggaran kos yang aku dah guna untuk majlis aku ialah +/- 12K
nama pun anggaran kan  
haruslah ada " plus minus " (^_^)


Sebelum aku mengakhiri perkongsian aku ni
pendapat aku secara peribadi 
apa pun yang korang nak buat mesti lah ada perancangan
tanpa perancangan , target , usaha, doa & tawakal 
perancangan hanya perancangan sahaja
apa pun tak boleh jadi
boleh jadi gaduh jugak bila ada isu berkaitan majlis perkahwinan
Kalau jenis berduit tu lain la...
ada duit semua boleh jadi
tipulah tak stress sepanjang proses merancang majlis ni
jerawat nanah kot naik kat muka aku ni
migrain tu jangan tanya lah mudah hinggap
dengan macam-macam dugaan
airmata suka duka tawa ria semua ada masa tu
Tu aku cakap Sabar itu indah
5 tahun dah usia perkahwinan kami di kurnia kan 2 bidadari kecil 
Marissa Safiyyah & Medina Suraya
alhamdullilah..di kurniakan suami yang penyayang & bertanggungjawab
Moga kekal hingga ke Jannah
Aaaamiinn 

Ok lah kang panjang pulak penutup ni


Salam Sayang
Sulinda























Wednesday, September 20, 2017

HUJUNG MINGGU KAMI

Assalammualaikum readers

Saja nak cerita dah 2 minggu berturut-turut ni kami anak beranak gembira sangat
tak ada apa pun...cuma papa nya cuti hari sabtu hehehe
Minggu ritu cuti Harijadi Agong
Minggu lepas cuti 1 Malaysia
Biasa nya dia cuti hari ahad je...
so rasa macam masa tu suntuk sangat untuk family bonding 
terutamanya anak-anak.

Asal nya kami merancang nak ke KL
tujuan nya nak tengok adik perempuan nombor 4 baru lepas bersalin anak kedua
Nama dia ika
Teruja...tapiii....tak jadi seperti yang di rancangkan
postpone sebab nak tunggu adik perempuan nombor 3 pulak nak bersalin jugak 
tengah menunggu hari jugak tu
nama dia wani
ni kali pertama dia bersalin lepas dah berkahwin 5 tahun
sama tahun dengan aku kahwin
haruslah teruja kan
So kami fikir baiklah tunggu lagi sorang tu bersalin dulu jadi boleh lah melawat sekali

suami aku jenis kalau cuti sabtu je macam cuti seminggu tanya esok nak bawak budak-budak jalan mana
aku sendiri pun suka je berjalan
suka tengok anak-anak seronok
waktu kami cuti lah yang dorang duk tunggu-tunggu selalu
lebih-lebih lagi marissa 
asyik kira je berapa hari nak cuti sekolah
memujuk hati sendiri agaknya

Pagi sabtu lepas subuh tu kami dah bangun dah 
anak-anak bangun seawal pukul 7 lebih macam tu
memang takde plan langsung nak buat apa
macam biasa cuti  kami selalu jarang ada kat rumah
pagi-pagi kami dah keluar 
ada je destinasi kami
master mind biasanya aku lah hehe
kalau cuti pagi-pagi aku siap-siapkan sediakan baju nak berjalan ,
1 beg berisi barang kegunaan anak-anak seperti baju,seluar,pampers,tuala.
1 bakul  berisi air panas,air masak ,susu dan sebagainya lah kan
suami mandi kan anak-anak
1 jam lebih siap kami pun keluar

So pagi tu memikirkan nak ke mana
sebenarnya nak cari tempat sarapan pagi kat tempat best-best
so bila suami tanya nak gi mana
laju je aku jawab Jusco Bandar Dato' Onn hehehe
sebab baru pembukaan kan
Aku fikir pagi-pagi tak ramai sangat orang jalan clear

sampai je sana berderet dah kereta
Orang pun dah ramai siap tunggu depan pintu jusco tunggu pintu jusco tu bukak
fuuhhh semangat betul kan masing-masing
hahaha


pada kami biasa je jusco baru tu
ada lagi kedai-kedai belum buka lagi
entah rasa boring pulak dengan ramai orang lak tu
tempat yang  kami  nak tuju tempat makan sebab dah lapor sangat ok haha
dah takde dah nak cari sarapan
kami makan nasi terus kat chicken rice shop


pukul 10 pagi kami sampai , pukul 1 dah keluar dah 
macam tak tahu dah nak cari apa dan nak pegi mana
So kami keluar dari jusco 
kami singgah Masjid besar Bandar Dato Onn tak jauh dari jusco tu untuk solat Zuhur
Paling best kalau jenis suka berjalan ni..
boleh singgah masjid-masjid atau surau-surau tempat lain
bawak anak-anak dekat dan biasa dengan Masjid atau surau
hari lain kami bekerja memang tak dapat bawak lah
hari sabtu atau ahad kami akan  bawak anak-anak singgah solat Masjid berhampiran




(gambar ni sumber dari google sebab lupa nak ambil gambar )


lepas solat tu kami bawak anak-anak ke Little big club
marissa nak sangat main..boring kot kat jusco tu
masa tu pukul 2 lebih kalau tak silap aku 
Marissa dah kali ke 2 pergi ke Little big club
so dia dah ada pengalaman la datang sana
dia pernah cakap lain kali datang nak bawak medina pulak
Kami pusing-pusing cari tempat tu macam confused sikit
akhirnya jumpa jugak



Kami sampai ke tempat yang di tuju pukul 4 petang
Tempat tu tutup pukul 6 petang
tiket yang available cuma untuk show Bob the builder dan jugak tempat permainan kat atas tu je
macam Angelina Ballerina ,Thomas sodor suprise ,Barney show dah habis


Untuk tidak menghampakan Marissa & Medina papa dorang tetap belikan jugak tiket



Marissa sebenarnya dah kepenatan tapi dia tetap jugak nak berjalan nak main
medina nampak excited jugak menari masa show tu
lebih kurang pukul 6 camtu dah habis kami keluar



Sorry...belum masa balik lagi...hahaha
Dah janji dengan ayah,mama & adik-adik nak makan malam
singgah solat Asar jap
Terus menuju ke Kempas makan malam kat sana
Nasib baik la sedap makanan kelantan kat restoran tu
boleh layan la 
ke sebab dah kelaparan
tapi agak mengecewakan tempat solat sangat tak selesa
kena kongsi lelaki & perempuan ikut giliran
tempat nak ambil wuduk kat belakang-kotor -gelap hmmmm
aku tak paham kenapa restoran tak boleh sediakan tempat solat lebih terurus
solat 5 kali sehari kot

Marissa pun nampak dah penat
makan pun alhamdullilah boleh tahan
balik nanti bersihkan badan terus suruh tidur
medina dah tidur on the way nak pergi makan tu
so dapat makan dengan teratur sikit hehehe
dia terjaga masa kami nak gerak balik
nangis jap
dalam kereta sambung tidur lagi
itulah sebenarnya tujuan ummi ajak kuar dari 9 pagi sampai 9 malam
dari tak tahu nak jalan mana
haaa... berjalan sampai ke malam
biar malam semua lepak tidur lena sampai pagi
hehehe
yeahhhh thats my point kih3




Ok tu je untuk kali ini

Salam Sayang
Sulinda










Wednesday, September 13, 2017

COFFEE PLEASE !!!


Assalammualaikum....


Hari ni entah hari ke berapa aku pantang dari minum kopi
tak kira lah white coffee / black coffee / latte / mocca
any type of coffee lah
teh pun aku tak minum selain teh hijau jepun

Aku tengah pantang minum kopi boleh di katakan macam tu lah ye
rasa lain macam wey tak dapat minum kopi...
kadang rasa menahan diri sendiri pada sesuatu yang sudah menjadi kebiasaan
kenapa aku pantang minum kopi?
sebab gastrik aku menjadi-jadi
makan pedas-pedas pun kenal kawal
baiklah aku pantang dari merana gastrik ni

aku tahu ada yang cakap ada kopi yang boleh minum walaupun gastrik
aku dah cuba tapi tetap tak boleh jugak
sensitif sangat kot perut aku ni
tula...masa zaman belajar dulu pulun kopi kaw-kaw
sampai migrain teruk

so skang aku pulun minum air masak atau lemon ais je paling-paling pun
air manis kurang kan jugak
sejak-sejak umur dah 30 an ni macam-macam nak kena jaga
kadang tu rasa-rasa jugak yang member punya bagi lepas anak tekak ni.

mak aku pun penggemar kopi lebih-lebih lagi 3 in 1 punya
aku dah suruh mak aku kurangkan demi jaga kesihatan
lebih banyak keburukan dari kebaikan
lepas dah pantang dalam sebulan lebih kurang sikit lah gastrik nya
kena terus konsisten

kenapa suka minum kopi?
minum kopi tu pada aku melegakan tekanan jugak kadang-kadang
bagi hilangkan kepenatan pun ye jugak
bagi rasa segar sekejap 

ape ko bebel ni linda!!
ni semua sebab bos aku kat sebelah ni punya bau nya kopi sedap !!!
aku rasa jeles 
huaaaarrgghhhh

Ok bye LOL !








Wednesday, September 6, 2017

Salam aidiladha 2017

Assalammualaikum semua..

Raya korban hari tu cuti lama kan
memang seronok  cuti lama
apalagi dapat bersama keluarga tersayang
macam-macam plan dalam kepala ni  nak berjalan sana sini
kenangkan jalan jem lagi 
kalau difikirkan sangat confirm duduk rumah jelah
lebih-lebih lagi dengan anak kecil mudah meragam kalau bosan dalam kesesakan
kalau mak ayah jenis mental tak kuat nak hadap amukan anak-anak better duduk umah je hehehe



Cuti start hari khamis kan sebab hari merdeka 31/Aug
Hari khamis tu kami cuma jalan-jalan makan-makan satu keluarga je
shopping sikit ,window shopping

malam pulak makan malam dengan keluarga
esok nak hari raya korban
pagi-pagi nak kena bangun siapkan anak-anak nak bawa ke masjid untuk solat hari raya
tahun lepas hari raya korban kami balik perlis
tahun ni kami beraya di johor je
kami solat raya di masjid baru berdekatan dengan rumah saja
alhamdulillah ramai betul orang



malam sebelum raya tu dah sibuk-sibuk packing baju-baju nak pergi bercuti
plan nya selepas berkunjung ke rumah ibu terus gerak ke PD
So kami gerak dalam pukul 11 pagi 
ku fikir kan pagi jangan lengang la..
banyak jugak kenderaan berpusu-pusu atas highway tu
tapi alhamdullilah tak jem teruk lah
perjalanan masih dalam jadual lagi
lebih kurang 4 jam perjalanan dari Johor ke PD



cuma yang aku risaukan sakit gastrik aku datang menyerang waktu cuti tu
orang yang tahu macam mana sakit gastrik tu je tahu macam mana rasanya ye
asyik mengucap dalam hati je sebab pedih sangat gastrik aku tu
sakit tu kejap datang kejap hilang

sesampai je kat PD misi mencari tempat makan pulak
Marissa n medina tak tido langsung sepanjang perjalanan tu
kejap gaduh kejap baik kejap sayang
Yang penting kena bagi dorang kenyang n selesa
dah sampai PD baru medina terlelap
Marissa tetap berjaga sebab nya teruja nak mandi kolam
kami menuju ke PD Water front so kami pilih untuk makan di Pappa rich
Okla not so bad makanan dia sebab dah kelaparan hihihi

Avillion ni selalu memang jadi  pilihan kami lah..
kunjungan kali ke 4 buat marissa,kali ke 2 buat medina
Pukul 4 camtu kami check in kat Avillion PD
tengok bilik..masa tu marissa dah tak sabar dah nak main air
medina masih tido lagi
medina terjaga je dia mengarok sebab tak cukup tidur kot
lama jugak duk pujuk dia..last2 letak dia balik dalam stroller tolak dalam bilik dia sambung tidur
so kami bawa marissa mandi kolam , ummi jaga medina tidur


balik bilik sebelum maghrib tu medina dah terjaga
dia meragam malam tu
ummi dan papa dah letih 
ummi pedih perut sampai rasa esok jugak nak balik 
kenangkan kesian marissa baru nak enjoy bercuti
so kami just order makan malam room service jek
tak larat nak keluar malam tu
masa medina nangis-nangis tu..
dengar je orang hantar makanan terus dia diam kejar makanan
padahal bukan takde beli makanan pun
so dia diam makan sama kami
terus senyum-senyum ketawa 

pukul 10 masing-masing tidur
medina pukul 3 bangun balik mintak makanan
pukul 4 lebih dia tidur balik...lega,hihihi
kalau tak...dia boleh berjaga sampai pagi weh..
ke laut nak layan sampai pagi...letih mak
pagi kami bawa marissa n medina sarapan pagi
pastu terus berendam kolam
kemain suka marissa n medina
sampai pukul 11 lebih balik bilik mandi siap-siap nak cari makan tengahari
berjalan sampai ke teluk kemang nak cari tempat makan sedap
hari tu banyak kedai masih tutup lagi
dah lapar sangat kami nampak 1 kedai besar la..
ramai orang..jual nasi dengan aneka asam pedas ,nasi ayam n paling di cari-cari masa tu cendol
sebab cuaca panas tengahari tu kan

makan kat situ punyala beratur panjang
tapi makanan dia soso je
takdela rasa sekali nak makan lagi
pasal dah lapor kan
cendol ok sedap
makan berpeluh-peluh masing-masing
anak-anak makan sikit je
memang tapaw KFC la pastu
lepas settle makan tu berlari-lari nak masuk kereta nak aircond hihi
baru panas dunia ..hmmm

pastu ronda-ronda tak tahu hala tuju sampai lah ke ostrich pet farm
mula nya aku malas nak pergi dengan panas lit-lit 
tapi papa nya n marissa ajak jugak pergi jugakla...
tak pasti berapa harga tiket tapi kami berempat RM40 medina tak kira sebab kecil lagi
ok masuk-masuk pet farm dah kena paw makanan kambing ngan ostrich
pastu dorang ada ambilkan gambar 
pandai dorang ambil gambar pastu edit kasi cantik sikit bila kami nak kuar dia tanya nak beli tak gambar tu
kalau tahu awal-awal tak ingin aku nak ambil gambar huhuhu
semua duit ,semua marketing je
bawa marissa n medina jalan-jalan dalam pet farm tu ok lah..
x jauh sangat nak berjalan macam dalam zoo tu..
ada aiskrim boleh makan masa panas tu
cuma tak banyak sangat binatang lah dalam tu
hehehe (ummi suka)



Balik je kami ke hotel pukul 4 petang dah arrange kan anak-anak main pasir pantai n sambung berkubang hehehe


nampak tak aktiviti kami penuh dari bangun pagi tadi 
marissa n medina tak tidur langsung
memang kami sengaja bagi dorang "busy " aritu
sebab nak suruh tido awal malam nya
bagi rehat betul-betul
sebab esok pagi lepas sarapan nak check out awal
 risau jalan jem orang pulang dari bercuti
bagusnya kalau sampai awal boleh lah shopping barang dapur huhuhu
so lepas maghrib tu kami makan buffet hotel ala-ala candle light dinner
sampai tersengguk-sengguk medina menahan ngantok sambil makan haha
ha nampak tak hasil "busy" dari pagi tadi berhasil
makan lah kami kenyang-kenyang malam tu
balik bilik tidur kan marissa pulak...



Pagi dah siap2 packing barang nak balik
pastu pergi sarapan , check out 
tertiba bateri kereta kong pulak sebab lupa nak tutup lampu kereta
kami lepak kat kids room
papa pergi uruskan kereta
marissa pakai henna..


dalam pukul 11 jugak baru settle gerak balik johor
on the way balik tu alhamdullilah jalan jem sikit je..
sebab kalau petang sikit baru nak gerak jalan mesti dah jem gaban
happy sampai johor 
jalan-jalan cari makan
pergi beli barang dapur baru balik rumah
isnin esoknya ramai orang cuti kan sebab PM announce cuti 1 malaysia
tapi kami laki bini kerja sebab company ganti hari lain
boleh la kan dari takde huhuhu


Aku cerita panjang-panjang ni acah-acah macam bercuti kat oversea bukan sebab apa..
hehehe
hanya untuk kenangan sendiri saja
matlamat utama bila bercuti dengan keluarga ni kita nak lupakan sekejap rutin harian kita
lebih-lebih lagi yang banyak berkorban ialah anak-anak 
bila papa n ummi sibuk bekerja untuk beri kehidupan yang lebih selesa 
bila cuti lah masa untuk bagi dorang gembira

Oklah itu sahaja update kali ni
minta maaf panjang sangat sampai bosan baca ye hihi

Salam Sayang
Sulinda












Monday, August 21, 2017

ANAK OH...ANAK

Assalammualaikum w.b.t.

Apa khabar semua ?
Minggu ni terasa berlalu dengan pantas walaupun dengan bermacam-macam dugaan
Hari Khamis sampai Ahad Medina admitted disebabkan muntah-muntah dan berak-berak
Start dari minggu lepas sebenarnya...dari Marissa demam dan tekak penuh ulser.
Marissa dah ok , medina pulak demam dan tekak ada ulser
Kami bawa medina pergi check up hari Isnin sebab demam dan ulser.
Hari Rabu malam medina start muntah-muntah sampai ke pagi sampai lembik.
Pagi tu aku still hantar medina kat rumah pengasuh..tapi aku follow up keadaan medina..
Tak sampai hati tengok keadaan medina
So aku ambil cuti separuh hari bawak medina check up lagi.
Hari rabu doktor dah suruh medina masuk wad sebab dah dehidrate
tapi aku request nak monitor medina kat rumah dulu.
doktor cakap medina keracunan makanan
aku pun tak tahu la makanan apa..tak pasti ...

Hari Khamis pagi aku still hantar medina kat pengasuh..
tapi aku follow up dengan pengasuh jugak
aku nak settle kan kerja yang pending sikit..
Kerja tetap tanggungjawab...
sebab tu aku tetap hantar medina ke rumah pengasuh tolong monitor kan medina sementara aku settlekan apa yang patut.
Takde mak yang tak sayang anak ye..
memang dah fikir kalau medina teruk aku akan bawak dia jugak ke hospital hari tu jugak
tengahari pengasuh minta aku balik ambil medina.
Petang khamis tu aku bawa medina balik doktor paed dia..
doktor suruh terus masok wad 
selepas proses insurance  so pukul 6 petang kami dah "check in" hospital
peh bunyi macam lah bercuti huh
bercuti sangaattt
So bermula lah malam pertama di hospital.


medina tidur je hari khamis dan jumaat 
memang mudah je dia nak layan mata mungkin sebab ubat kot.

Petang tu papa marissa pick up marissa dari day care.(kakak medina)
Terus ke hospital
Barang-barang keperluan semua aku dah bawa siap-siap dah dalam bonet kereta
tinggal mintak papa nya angkut je.
mak-mak memang camtu kan..
bak kata laki aku semua kalau boleh nak angkut
tapi memang betul sangat

yang ni cerita marissa pulak
petang sampai hospital ok je..
cergas jek..
tertiba malam dia cakap nak muntah
ingat dia main-main
rupanya betul
sampai ke pagi dia tak boleh tidur lena sebab muntah sampai muntah kuning
sampai lembik
aku request laki aku dan marissa tidur sekali kat hospital malam tu.
sudahnya nurse cakap macam simpton rota virus jek.
nurse ambil sample poo poo medina tiap kali dia poo poo (paham2 jela ye huhu)
pagi jumaat tu mandikan budak berdua tu terus suruh laki aku bawa marissa balik tidur rehat kat rumah
aku pun dah macam orang sakit jugak
perut rasa xselesa je
medina tidur aku pun melepek tidur
sampai sabtu marissa lemah jek
saja tanya marissa nak ais krim? nak toys ? nak jajan?
semua tak nak..hehe
confirm !  tak sihat (^_^)
walau macam mana pun syukur bukan rota virus ...
result negatif
lega sangat


aku pulak... tak ingat nak makan..tak rasa lapar langsung masa ni
sabtu pagi aku dah meringkut sakit gastrik
bukan main-main woo sakit nya..
tak pasal-pasal aku jemput diri sendiri pergi turun bawah hospital tu jumpa doktor pakar gastrologi
sebab dah tahap nangis guling-guling atas katil medina
dengan baju tidur ,selipar jepun, muka sememeh pergi jumpa doktor huhu
dapat ubat telan pastu  tumbang sekali atas katil dengan medina
kebetulan masa tu marissa dan papa stay kat rumah
nurse pun confius siapa pesakit dorang sebenarnya huhu


kesian medina..dah berapa hari tak nak makan , tak nak susu
berat pun dah turun
tabah la wahai anak 

ku fikir sabtu dah boleh discharge la
ahad boleh rehat kat rumah
ingat seronok ke stay hospital lama-lama
memang aku nak keluar...tapi pada aku biarlah medina betul-betul recover 
nanti sakit lagi nak bawak datang lagi kan
suami aku pon dah asyik tanye bila nak discharge
sekali tu pagi sabtu medina still demam 
doktor tak bagi keluar lagi
doktor cakap tengok ahad macam mana 
sabtu pagi lepas marissa n papa nya datang hospital
giliran aku balik rumah sekali dengan marissa 
papa nya jaga medina
jarak rumah dengan hospital dekat je dalam 10-15 minit
boleh la nk berulang alik
balik sebab nak basuh baju banyakkk
marissa pun kami tak nak dia stay lama sangat kat hospital
nak bagi dia rehat kat rumah
dia tidur je kat rumah 
nampak keletihan sangat sebab muntah-muntah
so petang baru kami datang hospital balik lepas dah settle kan kemas rumah,basuh baju,sementara baju siap basuh aku pergi tesco beli barang-barang keperluan rumah,balik baju siap sidai baju..
lepas settle baru pergi hospital balik.

lepas magrib marissa n papa balik rumah ...
aku pun stay hospital dengan medina
esok dengan harapan nak keluar ni
pukul 7.30 mlm sabtu medina mengigil2 biru mulut check suhu 38++
aku dah seriau call laki aku suruh datang
nurse wat rileks je masuk ubat buntut
medina tak boleh tido sangat malam tu..
meragam je
tak tahu lah apa yang tak kena
sampai pukul 1 lebih baru tido
aku sedar pukul 5 pagi badan dia panas
aku cepat-cepat panggil nurse
check suhu 39.9
ko rasa???
lagi nak balik ... lagi demam tinggi pulak
masuk ubat buntut lagi
dah risau nanti doktor tahan lagi
pukul 6.30 pagi..nurse pagi datang check belek-belek apa yang tak kena
tengok tangan medina yang tempat cucuk masuk air tu bengkak
nurse cakap mungkin ini yang buat dia demam
sakit kot...
terus nurse bukak...tunggu doktor cakap apa nanti bila doktor naik check up 
aku lega betul lagikan pulak medina
macam bebas betul rasa
terus medina mintak makan
sarapan belum sampai
aku bagitahu nurse nak bawa medina sarapan kat cafe bawah nak ambil fresh air


nak tahu x?
medina terus happy sangat
terus nak makan...nak minum..
nak main...nak senyum ketawa...
Oh My....Ummi so happy macam nak nangis
So dia demam dari malam kelmarin sebab tangan dia sakit ke???






Papa snap gambar dari jauh kami jalan-jalan kat taman kat luar cafe hospital
doktor cakap dah tak perlu masuk air lagi..
monitor lagi sampai petang kalau tak demam boleh balik
alhamdullilah petang dapat discharge

balik rumah dua-dua meragam...
masing-masing keletihan..
ye ummi tahu...
dua-dua ummi bagi susu 
medina masuk buai , marissa pon suruh tido..
tido la dua-dua...

keje aku masih belum selesai di situ
hajat di hati nak jugak berehat
tapi esok nya nak keje 
ada baju nak basuh...nak kemas barang-barang marissa n medina..
nak gosok baju,nak sidai baju...
sampai malam nak lelap pun tak boleh nak tido
medina nangis...tangan dia sakit..bengkak sikit
tu dia meragam
pukul 5 dah bangun medina nak susu..
dah bagi susu tak nak pulak..
aku fikir dia mungkin lapar
aku rebus telur tak nak,buat telur hancur tak nak,jemput-jemput tak nak
sudah nya aku masuk kan dalam buai dia tido...

Medina masih lagi dalam proses recover
mood swing sebab belum ada selera makan n minum
asyik nak dukung je
kadang dia nangis tak tahu dia nak apa
buat sementara ni mak aku ada jaga medina...
yela aku percaya mak aku boleh berikan perhatian pada medina sepenuhnya 
jadi aku boleh fokus dengan kerja
medina pon boleh manja-manja dengan nenek dia



Kadang-kadang kan bila dalam kehidupan seharian ni...
bila rasa tenang..bila takde apa yang nak di fikirkan sangat.. 
semua nya on track...semua nya rasa terurus, gembira, semua nya rasa OK...just nice
diam-diam aku mohon pada Allah..

Ya Allah...sekiranya engkau beri kami ketenangan jiwa , kekuatan..pada masa  kami rasa kehidupan kami bahagia....
Berikan lah juga kami lebih kekuatan,ketabahan,serta ketenangan jiwa ketika kami di Uji oleh Mu...
Limpahkan lah kasih sayang Mu kepada kami supaya kami lebih bersyukur dengan nikmat Mu.
Sesungguhnya Engkau menguji kami atas  kemampuan kami sendiri.


Salam Sayang
Sulinda










Saturday, July 1, 2017

HARI RAYA AIDILFITRI 2017

Assalammualaikum w.b.t.

Macam mana sambutan Hari Raya uolllsss tahun ni?
Hopefully semua berjalan dengan lancar
of course la dengan bermacam-macam  dugaan kan
dengan jalan jam sana sini,yang mana demam ,batuk,tak sihat lah kan

Raya tahun ni kami balik kampung dengan flight macam tahun sebelum ni.
sebab tak sanggup nak hadap jalan jem sana sini dengan anak-anak masih kecil 
dan lagi 1 sebab suami aku cuti tak lama
so tak nak spend time terlalu lama kat jalan raya
kalau cuti panjang mungkin kami naik kereta je.
Penerbangan dari Johor ke Penang dalam 1 jam je
Penang ke Perlis 1 jam lebih je
kami sewa kereta kat Penang Airport
Kalau Johor -Perlis dengan kereta dalam 13 jam kalau tak jem la ye


Raya tahun ni kami balik Perlis belah suami
sebab family aku memang kat Johor
Sebelum balik Perlis sempat lagi jumpa mak ayah buka puasa sama-sama
cuma adik-adik ada yang duduk KL
ada yang dapat jumpa ada yang belum sempat jumpa lagi
Alhamdullilah pergi dan balik perjalanan kami lancar
Allah permudahkan

Cuma anak-anak tak berapa sihat sangat
Medina dari sebelum raya dah start batuk-batuk sikit
Aku dah awal-awal bawak dia g check up stand by ubat apa yang patut
menjadi-jadi pulak waktu hari raya
batuk muntah batuk muntah
minum susu muntah macam air paip
tak bagi susu menangis pulak
hari pertama sampai kampung dah 2 trip kerja mencuci pakaian huhu
so memang mood beraya tu biasa-biasa aje
marissa pun sama
siang kemain lari sana sini dengan sepupu-sepupu dia
sakan lah kan
malam mengigau sampai nangis batuk muntah-muntah

Sampai raya ke 3 medina demam panas 
raya ke 3 malam kami dah gerak balik Johor
Raya ke 5 aku bawak medina & marissa check up lagi
terutama medina demam panas lagi
tapi dia aktif
tak lembik pun
masalah nya susah betul nak makan ubat
macam kena dera nak bagi dia makan ubat
so macam mana nak cepat baikkk
 lepas balik dari hospital dia meragam nak aku dukung dia je
tak bagi duduk langsung
meraung sampai bibir berdarah sebab kering bibir
masa tu aku call ibu aku , call suami aku suruh balik cepat sebab medina menangis 
sampai aku pon nangis sebab nak pitam tak tahu nak buat apa dengan dia
sakit urat leher aku ni dia tarik suruh diri tak bagi duduk
ibu aku & suami aku balik pun dia tak nak jugak
nak ummi!!ummi!!ulang-ulang ummi!!ummi!!
ni kaki aku sampai ketar sebab dukung lama sangat 
stress weh
kalau dia nak aku tapi boleh duduk dodoikan ok lagi
ni tak bagi duduk langsung
sampai aku larikan diri ke dapur la ke bilik lah
bingung di buatnya


Raya ke 7 hari ni la ye
aku terpaksa bekerja
sebab dah bercuti lama sangat gamaknya
pengasuh cuti raya seminggu
so nak tak nak ibu aku jaga marissa & medina
aku risau takut dia meraung tak nak nenek dia
sampai tahap aku nak berhenti kerja pun ada weh
tadi ibu aku dah update bagitahu medina nampak dah ok
tak menangis macam sebelum-sebelum ni
ke sebab aku cuti lama sangat ek
hahaha

harap-harap nanti bila pengasuh dah jaga dia
medina dah ok lah kan
emosi dan kesihatan dah stabil
kang stress pulak pengasuh dia nak jaga dia kalau meragam je
aku dah cuti lama ni 
huhuhu
ni kali pertama aku ambil  cuti raya sampai seminggu sepanjang aku bekerja ni dah lebih 10 tahun ni
tapi takdelah beraya mana pun
sebab suami aku raya ke 5 dah start keje dah
dengan anak-anak tak berapa sihat ni
Marissa pun batuk-batuk dah kurang
cepat la sihat anak-anak
ummi nak beraya ni nak oiii hehehe

Di kesempatan ini
Saya nak minta maaf pada kenalan yang mengenali diri ini
jikalau kata-kata atau gurauan saya ada sama ada sedar atau tidak terguris hati dan perasaan ke
ampun dan maafkan la saya ye
berhutang ke tapi saya terlupa nak bayar ,cari lah saya ye.ingatkan saya
jangan simpan lama-lama (^_^)

Salam Sayang
Sulinda











Designed by UMIESUEstudio 2014