Disclaimer

:: Declaration of images are the intellectual or personal property, image usage is strictly prohibited without the written consent the blog owner, Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image::

sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali

Monday, December 11, 2017

2017 STORIES

Assalammualaikum w.b.t.


Rasanya entry kali ni akan agak panjang jugak lah
pasal nak menghimpunkan "Throwback tahun 2017" kan 
Sedar tak sedar dah nak masuk tahun baru 2018 kan ?
tahun ni walaupun terasa sekejap tapi banyak yang berlaku
Saja nak throwback peristiwa tahun ni
yang boleh share aku share
yang personal matter aku simpan dalam diari sudah lah hehehe
  • Masa awal tahun tu aku masuk hospital sebab sakit kepala teruk akibat sinus.Aku dari zaman belajar memang mudah kena sakit kepala.masa aku kena admitted ni.Doktor dah scan dah check darah semua ok je.Tapi sakit yang aku tanggung tu memang buat aku rasa tak happy. Pasal menghad kan apa yang aku nak buat.Contohnya macam aku tak boleh buat kerja lebih atau tak boleh tak cukup tidur.Tak bleh minum kopi ke..Cahaya terlalu terang ke.Mudah je nak tangkap kat kepala aku ni.Doktor yang rawat aku tu cakap kerana sinus . Sinus aku ni bukan macam kat hidung tapi lebih kepada radang kat area dahi tu. Aku pasrah.Sehingga sekarang rawatan alternatif yang aku buat adalah berurut dan buat rawatan akupuntur.Selain dari itu aku cuba jaga solat selain cuba buat solat-solat sunat.Aku kena pantau power cermin mata aku jugak.Dalam beberapa bulan lepas rawatan pertama aku buat akupuntur tu alhamdulilah aku rasa sihat kuranglah kena sakit kepala.Happy sangat so aku nak pergi berjalan pun best je sebab sakit kepala tak mudah kena.Nak kemas rumah buat kerja lebih sikit pun masih ok lagi tak mudah sakit kepala.pastu dalam 5 bulan sakit lagi aku buat lagi rawatan akupuntur ok balik..
  • Kejadian kereta aku kena sondol dengan forklift driver kat tempat kerja , dekat 10k jugaklah bikin kat Mazda . kereta baru lak tu nasib baik boss bangla tu nak tanggung kerugian dengan bayar cash masa tu sebelum cuti raya cina.
  •  Bulan February Medina admitted sebab batuk teruk akibat jangkitan paru-paru.Masa ni waktu magrib medina batuk teruk sampai susah nak nafas aku sendiri bawa dia ke ER regency hospital.Suami aku balik lewat masa ni.Risau betul. Nak baca boleh klik link ni  http://sulindasulihan.blogspot.my/2017/08/anak-ohanak.html
     
  • Join kawan-kawan berniaga kat Pesta Layang-layang Pasir Gudang .Aku jual Pre-love baju Marissa dan Medina dan minyak wangi Sugarbelle.Just untuk tambah pengalaman saja sebenanrnya.Penat tu jangan cakap lah.Tapi alhamdullilah kawan-kawan happening Huhu
  • Marissa berjangkit kutu dari kawan-kawan .Sudah nya kami potong rambut elsa kesayangan dia . buat rawatan rambut dan pakaikan ubat kutu.Alhamdullilah settled
  • Bulan April kami bercuti ke Sand & Sandals Desaru Beach Resort.Aku malas nak buat entry masa ni huhu.Tapi kalau rajin aku story
  • Bulan April jugak Arwah kak leha meninggal dunia.Which is sangat memberi kesan pada diri aku ,dalam hidup aku juga.Banyak perkara berlaku  untuk cari pengasuh Marissa dan Medina. Pernah terdetik juga kat hati aku sampai bila agaknya kak leha boleh jaga anak-anak aku.Anak-anak aku kak leha jaga dorang ok.Marissa dari 2 bulan kak leha jaga sampai lah masuk 4 tahun lebih.Lepas tu hantar rumah pengasuh berdekatan rumah kak leha.Aku anggap je anak aku maybe tak serasi.Akak tu ok..kadang memang camtu,anak kita serasi dengan orang ni tapi anak orang lain tak serasi pulak,biasa lah  hati mak2 ni.Lepas medina discharge hospital.Mak aku jaga sekejap sebab nak bagi perhatian lebih-lebih lagi ubat2 medina.Tapi akk pengasuh tu tak berapa sabar nampak nya.Baru tak datang hantar berapa hari dia dah macam-macam perkara berbangkit.Aku pun terpaksa redho hantar medina rumah ibu walaupun agak jauh tapi yang penting anak-anak aku sihat dan happy.Aku rasa ada hikmah jugak disebalik semua yang berlaku.Allah nak mudahkan urusan aku mungkin.Allah tahu yang terbaik untuk kami. Nak baca boleh klik link ni   http://sulindasulihan.blogspot.my/2017/05/al-fatihah.html

  • Hari Raya medina demam panas dan batuk teruk,muntah-muntah.Marissa pun batuk-batuk jugak.Masing-masing kena amek nebulizer.Medina muntah lendir setiap kali minum susu.muntah macam air paip.Aku ingat lagi masa orang pergi beraya ,kami duduk je rumah mak sebab medina demam panas dan batuk-batuk muntah.  Nak baca boleh klik link ni   http://sulindasulihan.blogspot.my/2017/07/hari-raya-aidilfitri-2017.html
  • Open house during Hari Raya.Aku memang suka buat open house kalau aku rajin.Tapi jemput-jemput kenalan rapat ,jiran-jiran,kawan sekerja dan keluarga dekat sahaja.
  • Medina admitted kerana cirit birit dan muntah-muntah bulan 8 sebab virus doktor cakap.5 hari jugak kat hospital.Malam medina admitted marissa muntah-muntah jugak.Tapi doktor dah check bukan rota virus.2 hari marissa lembik akibat muntah-muntah.Dia recover sendiri.Tahun ni agak mencabar bagi medina asyik tak sihat je kena admit.Tapi lepas mak aku jaga medina.mak aku cakap lidah medina ada kerak susu.Kami agak maybe itu punca dia mudah sakit.mudah batuk-batuk,mudah jangkitan kuman,sebab lidah dia kotor dengan kerak susu.Lepas mak aku bersihkan lidah dia,ye memang sakit lah bagi medina,tapi kena buat jugak..alhamdullilah dalam beberapa bulan dia tak mudah jatuh sakit.Tapi kami masih lagi dalam keadaan berjaga-jaga sebab medina kalau demam panas tinggi kalau sekali kena.  Nak baca boleh klik link ni                                             http://sulindasulihan.blogspot.my/2017/02/anak-oh-anak.html
  • Bulan 9 adik-adik aku 2 orang bersalin anak perempuan

Tahun ni macam ter rajin pulak aku update blog kan
Harap-harap  tahun depan pun rajin jugak la ye
Dalam banyak-banyak perkara yang menjadi harapan aku untuk akan datang
Yang paling  utama bagi aku adalah kesihatan yang baik
Aku mohon sihat dari Allah yang maha kuasa
Banyak impian ,rancangan dan harapan yang perlu aku laksanakan sebagai seorang Hamba Allah, Isteri,anak dan sebagai seorang Ummi .

Aamin Ya Rabbal Alamin

Salam Sayang
Sulinda




Friday, December 8, 2017

Perkembangan Marissa 5 tahun

Assalammualaikum...





Hari ni aku nak update perkembangan marissa 5 tahun
19/12/17 marissa genap 5 tahun
kalau ikut fizikal marissa agak besar macam budak darjah 1 
orang lah yang selalu cakap
nak masuk 6 tahun ni aku  rasa happy dan lega marissa dah boleh membaca


Agak terharu sebab aku harapkan dia boleh membaca seawal 4 tahun 
tapi semua nya perlukan usaha,doa dan tawakal
dannn....kesabaran yang tinggi
kadang boleh hilang sabar jugak sebenarnya
yela kita parent pun tak sempurna
bergantung pada keupayaan kanak-kanak itu sendiri jugak sebenarnya
Agak sukar sebab marissa pada mulanya tak suka membaca
nak main je
itu memang naluri kanak-kanak kan
mungkin silap aku jugak agak keras pada awal nya dengan marissa
sampai kan aku terpaksa "stop" dari  mengajar marissa membaca
just nak bagi dia ruang supaya dia tak sakit hati dengan aku
sebab ummi nya kurang sabar dengan dia.

aku minta bantuan  teacher marissa untuk ajar dia membaca 
dan bagi sokongan supaya marissa minat membaca
Alhamdullilah mula menampakkan hasil
so far  setiap hari waktu malam aku teruskan mengajar marissa membaca
untuk bahasa malaysia aku ajar guna buku bacalah anakku
untuk english aku suka buku peter and jane 

Tapi ada caranya jugak untuk bagi dia minat membaca tanpa paksaan
Untuk "tricky" marissa membaca aku kena pandai ambil hati dia
setiap hari aku peluk cium dia bagi kata-kata semangat kat dia
waktu malam aku bagi dia tengok rancangan kegemaran dia untuk setengah jam sebelum mula membaca
makan malam dulu
kemudian  membaca dalam 15-20 minit
lepas tu dia boleh sambung tengok rancangan dia semula
aku buat rutin membaca setiap malam
selang seli baca buku bahasa melayu dan english
alhamdullilah dia dah boleh ikut rutin
dugaan marissa setiap kali nak buka buku medina kacau nak jugak perhatian
kesian jugak marissa tak dapat fokus

Untuk persediaan marissa  sebelum darjah 1
Sejak marissa dah boleh membaca ni
aku dah boleh susun atur plan untuk marissa tahun depan
antara nya aku dah masuk kan marissa ke kelas mewarna dan art 
(MUZART ART LEARNING CENTRE) kat seri alam
Marissa suka melukis
itu yang aku perasan
so aku nak asah skill tangan dia dengan kemahiran mewarna
dan juga aku nak marissa belajar fokus bila buat sesuatu

Target aku sebelum darjah 1 marissa mesti mahir menulis dan membaca jawi
sekurang-kurangnya asas mesti ada
Aku juga daftarkan marissa kelas swimming untuk tahun depan
bukan apa...
berenang macam terapi bagi dia
nanti kata asyik belajar je kan
so aku bagi dia enjoy (^_^)
Kelas seni kat Muzart tu pun nak bagi dia enjoy jugak sebenarnya
sambil itu teacher dekat muzart tu mostly speaking english
so macam bonus jugak marissa pergi kelas tu
dia boleh dengar dan praktis english jugak

Secara personal aku rasa penting nya persediaan anak dari segi mental danfizikal sebelum ke darjah 1
sangat penting bagi anak-anak kita merasa "yakin" dengan kebolehan dan keupayaan diri sendiri
seperti kemahiran membaca,mengira,menulis,mewarna dan melukis
aku takde mention supaya anak jadi genius
bukan ye harap jangan salah faham ye (^_^)


Untuk kemahiran mengira buat masa ini
aku dan suami mungkin akan bimbing dia
so far aku tengah servey kelas kemahiran matematik macam kumon
tapi aku belum buat keputusan lagi

Personaliti Marissa
Marissa maksud nya yang lemah lembut
Safiyyah pulak sahabat yang baik
Baru-baru ni marissa tengok cerita "Sekali lagi"
Lakonan mia sara,shaheizy sam dengan lisa surihani
sekali tu aku tengok marissa bergenang airmata,menangis hiba sebab dia sedih tengok cerita tu
ye hati dia sensitif huhu
Marissa memang seorang yang aktif suka menari
dia juga sayang medina tapi kadang dia marah medina dia naik tangan jugak hihi
kadang kalau medina buat salah
aku marah medina
so acah-acah nak pukul medina or nak letak medina kat bilik sorang-sorang
ala aku acah-acah aje lahh hehehe
marissa pertahan kan adik dia
pernah dia menangis merayu jangan hukum medina
medina pulak sejenis muka selamba huhu
marissa cakap kalau adik kacau kakak takpe biar je
dia kecik lagi dia tak paham huhu
tapi bila dia hilang sabar dia marah jugak hehehe
lagi marissa mudah mengalah dengan adik dia
aku selalu cakap " play together,share your toys"
dah macam motto pulak dah sebab tiap kali aku ulang
marissa pun ulang jugak hahaha
nasib baik dia paham
medina ni tengah nak bagi dia paham
sebab dia baru 2 tahun


Baru-baru ni marissa suka tengok you tube Rachel and Kaycee
aku pun suka tengok jugak
lagi satu marissa dah mula speaking kat rumah disebabkan Rachel and Kaycee ni
Speaking Rachel and Kaycee sangat mudah difahami
Which is good right?
marissa suka cakap depan kamera handphone cerita la pasal apa-apa yang dia suka
yang penting dia yakin diri
Baiklah itu sahaja untuk kali ini
just nak cakap ni , maaflah
blog aku kadang mungkin membosankan untuk dibaca
Tapi blog ni amat bermakna bagi aku
tempat aku mencurah hati , pengalaman , serta simpan kenangan
harapan aku kalau korang rasa blog aku takde "isi"
maafkan la ye (^_^)
Ini belog "mak-mak" hehehe
See you then....


Salam Sayang
Sulinda










Monday, November 27, 2017

Marissa & Medina birthday celebration



Assalammualaikum readers

Hari ni hari isnin terasa lemau sikit
Tapi aku ok je
Sebab sabtu ahad dah syok cuti kan
rasa nak cuti lama je
Tapi AL nak habis 
tinggal nak tunggu hujung tahun habis jek

Nanti ingat nak ambil cuti weekday nak pergi Ikea
tak boleh pergi Ikea during weekend
sesak ya ampun

Hari Sabtu hari tu aku secara drastik & pada saat akhir aku plan buat kenduri doa selamat & kesyukuran
persiapan dalam berapa hari je
Sempena ulang tahun kelahiran Marissa & Medina 

Actually birthday medina 30/11 , marissa 19/12
tapi aku awalkan sebab adik-adik aku yang kat KL nak balik Johor ,yang sorang lagi cuti sekolah
balik rumah aku
So ada jugak lah yang membantu kan
Tapi aku buat kecil-kecilan & secara sederhana saja
jemput kumpulan hawa dari masjid
baca yassin,doa selamat,selawat atas nabi
pastu jamuan

Maaf lah pada yang aku tak dapat nak jemput tu sebab nya aku cuma jemput orang masjid,keluarga terdekat,jiran-jiran,kawan-kawan rapat je
jangan kecil hati eh...
Menu kenduri Nasi beriani ,mee hoon sup,kuih tako,slices kek,dadih
Nasi beriani tu masa tengah-tengah panas makan sedap weh
fuhhh! jiran aku yang masak kan





Adik aku tolong-tolong packing kan doorgift malam sebelum majlis
Aku baru packing sikit dah kena tidur kan anak-anak
dengan aku ke laut tidur sama





Deko simple jek dari adik aku dengan ipar aku
tu pun sebab asyik jatuh belon nya
gam tak kuat huhu





Kenapa kek ada 2 ?
1st sebab suami aku cakap kecil risau tak cukup
pastu suami aku memang sejenis baik hati beli lagi 1 kek letak nama awra & tiara sepupu marissa & medina 



tak terfikir kena potong kek camni
suami pun baju warna lain hahaha
tak macthing semua
aku pun lupa nak pakai lipstik
so nampak pucat 
mak pengantin sibuk sangat la konon nya hehehe







Hari tu marissa tak berapa sihat
dia sakit perut cirit birit
kesian nak senyum pun kelat
nampak letih je

Alhamdullilah majlis selesai awal
makanan cukup 
ada baki makanan aku bagi-bagi kawan-kawan adik aku
luckily dorang ada tolong-tolong mengemas lepas majlis tu
lega yang amat
lepas majlis dah boleh rehat
majlis simple kecil camtu pun letih nya masih terasa
Apa pun syukur alhamdullilah 

Salam Sayang
Sulinda

Friday, November 24, 2017

Marissa and friends


Assalammualaikum wbt


I just want to write a short story here
Before I forgot about it

Last weekend I asked my friend asrah to bring her daughters to my home
 during weekend on Saturday
Since my husband is working that day 
So I decided just to stay at home 
Asrah's daughter is Amanda and Ameera

My plan is to make marissa and medina happy that they have friends to visit and play with them

So early in the morning around 8 am my friend came and have some breakfast before she left to work




I asked all of them to have some breakfast before they start playing
I cooked nasi goreng but they seems not interested in my cooking haha
Amanda said that she wants a spaggetti
Luckily I have some laksa Johor spaggetti 
While they eating I asked them what they want to play after this
Marissa said she wants to play hide and seek
while Amanda said she wants to play "masak2" hahaha
Ameera and Medina seems just to followed their sisters
Maybe they still small hehe








That day my friend pick up her kids in the afternoon
So after amanda and ameera went home I manage my kids to get their nap
My girls insisted to take a nap for a while
They wants to keep play
After all the juggled they get to sleep until 4 pm
after that they woke up and take bath and I took them to Tesco to bought some groceries
fuuhh its not an easy man 
I must tell you that 
but the experience is priceless for me
I promised my girls if they well behave I will take them to play at the kids playground
Alhamdullilah all went well
They played until sweats and seems so happy 
Ok thats all hehe

Salam Sayang
Sulinda

REZKI ZIKRY SERVICES JOHOR BAHRU

Assalammualaikum wbt

Apa khabar...
Aku harap semua baik-baik ajer ye
Memandangkan sekarang musim hujan
cuaca selalu mendung 
so aku pun feeling macam salju je sebab aku suka cuaca sejuk mendung ni
aku suka hujan sebab hujan tu nikmat juga
Hehehe anggap la itu mukadimah saja ye

Lain benor dengan tajuk cerita aku nak share kali ni
Saja nak kongsi hari tu aku panggil perkhidmatan bersihkan rumah
aku suka servis team akak ina ni
aku dah guna servis kak ina dari Rezki Zikry Sevices dekat 5x kali dari sarat mengandung medina 2 tahun lepas kalau tak silap
tapi baru kali ni aku terasa nak "UP"  kongsi pasal ni
aku selesa dengan kak ina dan team kak ina terdiri dari suami dan anak-anak dia juga
So setiap kali datang 
team dia dalam 5 orang dah tahu buat kerja masing-masing
apa yang aku nak setiap kali aku panggil dia datang servis macam mintak fokus lipat baju ke ,pastu fokus pembuangan barang-barang tak guna,fokus dapur ,bersihkan dinding yang berlumut,kemas stor, atau angkat barang ke dari bilik bawah ke atas ke
senang cakap semua dia boleh buat
bukan macam sesetengah servis kadang kerja tak siap dah nak balik
 (memang dari pengalaman aku sendiri)


Sejujurnya orang macam kami bekerja memang kurang dapat fokus pada pembersihan rumah
maksud aku persekitaran rumah macam longkang,perabot yang dah reput,longgokan bekas-bekas plastik makanan dan buang stok-stok makanan dalam tin yang dah expired la
macam-macam lagi yang kita tak cukup tangan nak buat sendiri 
kalau sekadar vakum,mop yang asas-asas tu biasa lah kan buat sendiri
even orang duduk rumah je pun belum tentu rumah bersih sentiasa
pada aku terpulang pada orang tu jugak
pada awal nya aku risau jugak kalau suami aku tak suka aku panggil orang datang kemas rumah
tapi alhamdullilah suami aku ok dan puas hati dengan servis akak ina ni
so kalau dah dekat-dekat 3-4 bulan camtu rumah dah start banyak barang menimbun ke atau  rumput belakang rumah dah panjang , aku dah paham-paham lah tanya suami nak panggil akk ina dan team datang
so far syukur dia ok jek..
janji rumah terjaga...bersih...
tipulah kalau aku cakap rumah aku bersih sentiasa
lebih-lebih lagi ada anak-anak kecil ni
dengan mainan dorang memang banyak sana sini



Ni suami kak ina , aku memang mintak dia basuh dapur tu sekali



Ha sila lah buang segala harta perabot lama-lama yang dah reput dah lusuh
kasut-kasut lama
bekas plastik makanan
nak buat apa simpan jadi harta karun
aritu aku mintak kak ina ambil mesin basuh lama dengan peti ais lama yang kami simpan 
masih elok..kami nak buang tapi kak ina cakap dia nak
hahhh lega kasi clear 






Belakang rumah ni dinding hijau berlumut pun boleh jadi bersih suami kak ina buat
longkang pun clear 
memang puas hati
yang kadang orang cakap ala boleh buat sendiri tapi aku tengok tak jalan-jalan jugak buat nya
alasan nya malas nak bersih sangat rumah pasal rumah sewa jek
ikutlah...ni semua attitude masing-masing
aku memang bukan sejenis rajin sangat tapi aku juga tak suka tengok rumah bersepah
cukup 3-4 bulan panggil kak ina datang kemas 1 rumah atas bawah luar depan belakang
kalau kata lah aku plan nak buat rumah terbuka raya sebelum majlis aku dah panggil dia
contoh majlis aku start pukul 3 petang 
pukul 8 pagi sampai pukul 12 dorang dorang bersihkan rumah kami
aku suka tengok rumah orang korea
tak terlalu banyak barang sangat rumah dorang kan ?
mana lah dorang campak barang -barang dalam rumah dorang
 huhu
 sebab tu hari tu aku " let go" betul-betul barang-barang kat rumah aku hahaha
tapi nampak nya bahagian atas belum settle clear lagi
maybe next time 

Dengan servis kak ina ni, sabun ,peralatan ,semua dia sediakan
Korang sediakan plastik sampah dengan tangga je untuk panjat-panjat bersihkan sawang
Lepas je kak ina dan team siap buat kerja rumah terasa segar dan wangi
Tapi aku nak bagitahu kak ina ni memang jadual dia selalu penuh
jangan haraplah korang booking last minit suruh dia datang
aku selalu booking awal sekurang-sekurang nya sebulan sebelum
sebab aku selalu mintak dia datang sabtu pagi
kalau kata appointment pukul 8 
memang pukul 8 dorang datang ye
sangat senang korang sediakan duit jek
sesekali jangan lah berkira melabur untuk kebersihan rumah 
lebih-lebih lagi kita dah ada anak-anak kecil
kena utamakan kebersihan hygine anak-anak


Saja aku nak bagitahu pada suami-suami kalau tak mampu tolong isteri kat rumah
boleh lah panggil servis macam kak ina ni
senyum meleret isteri korang
jangan lah biar dorang terkapai-kapai kemas sendiri
kesian weh



Walaupun duduk rumah seharian dengan anak belum tentu jugak dapat buat semua tanpa bantuan 
Isteri bukan orang gaji suami
tak mampu bagi duit untuk upah servis macam kak ina so suami bantulah isteri tu
jangan buat tak nampak atau kata tak kisah
Owh ye korang boleh cari FB kak ina kat Rezki Zikry Services kalau nak tengok hasil kerja team dia.
Itu jelah cerita kali ni ye huhu


Salam Sayang
Sulinda





Friday, November 3, 2017

RANDOM STORIES

Assalammualaikum readers


How's your last weekend guys ?

We always waiting for a weekend 
Its family time 
On last saturday we're not going anywhere during the day time
  I meant  the girls and I hehehe
my husband normally working on every saturday except for public holidays
So I already arrange an appointment with Kak ida 
My massage theraphist
complete with acupuncture treatment for my sinus sickness
before this I've tried the treatment 
and alhamdullilah it works on me and my migrain pain  getting relieved
and I felt so good
If not I will get easily having headache even because of less sleep 
or even if the lighting is so brights 
just lately my eyes getting so itchy
Its not so comfortable 
so thatswhy I asked kak ida to repeat the treatment
just want to see if its works or not
before I started my massage session around 10 am
when the girls are wake up early in the morning
I prepared their breakfast and they getting bath
just to make sure they  full and clean before the massage session which takes about 2 hours and half
after that I prepared their milk and open their favourite tv chanel
after all settled then I can massage peacefully even medina kept calling me asking for my attention hehehe
It feels good after I get full body massage

At night , we bring the girls to quick dinner after my husband went back home around 7 pm
Sunday as usual we get the girls to playground to satisfied their "needs" also hehe
I think they've tried to claimed the time and attention from us as parent during our off duty


Just to shared with you 
This week I must tell you I felt so uneasy mix feeling
So then I started to read motivation blogs just to makes me feels good
alhamdullilah after all the hustle and bustle in this week I think I am "FINE"
i kept reminding my self about happiness , how thankful I am with my life now
with what Allah granted and all the blessing

Of course as a human being its kind a normal that sometimes  we get feeling down, uneasy feeling ,
undescribe feeling ,anger , sadness ,sorrow and so many mix feeling around that you can name it also.
I think also because of the tiredness of managing my work and at the same times juggling with my kids and the marriage life also.


Whatever reason why we feel unhappy or sadness or tiredness
don't let it control your life and make it recover fast
find the source why you felt that way
find your strong inner side
find a solution..smile...
remember life must go on 

Ok...just to let you know
Actually soon I will be going into the english class 
which I've never had a formal english class before
so maybe this is the time
I meant its better late then never right ?
The purpose I attending this class is to improve my communication and grammar for better career path also for good communication between my kids
If you are readng this
If you guys wants to correct my writing I will be so happy
Please send me an email to sulinda84@gmail.com
Please pray for me (^_^)

With love
Sulinda








Wednesday, October 25, 2017

BALIK KAMPUNG -DEEPAVALI HOLIDAY

Assalammualaikum readers



minggu sebelum cuti deepavali tu memang best
kerja isnin selasa je
rabu dah start cuti
company aku ambil cuti 2 hari sempena deepavali
aku extent cuti lagi 2 hari 
so aku cuti dari rabu sampai ahad
kami dah rancang memang nak balik kampung perlis belah suami aku
suami aku memang kemain sibuk jugak dengan projek kerja dia tu
tapi dia pun ambil cuti nak tengok mak ayah kat kampung
selalu nya kami gerak perlis waktu malam
tapi malam tu suami aku pun balik lewat
so kami gerak balik kampung waktu pagi
sempat lagi bersarapan dengan ayah dan keluarga tersayang sebelum bertolak

CABARAN

Ni kali pertama kami gerak waktu siang balik ke Perlis
yang penting waktu ni mind set
kena relax n bertenang (tenang kerrrr hahaha)
terutama bila nak kena handle anak-anak kecik
sebab waktu siang waktu dorang bermain
kalau waktu malam dorang boleh tidur
beza sangat cabaran nye
sebab marissa banyak kali tanya bila nak sampai papa ? 
kesian jugak tapi sampai penat nak jawab bila nak sampai huhu
lagi budak dua ni kadang naik boring dorang gaduh berebut handphone
akhirnye selepas kena lepuk sikit dengan aku medina nangis dan tidur dari Ipoh sampai ke Penang
marissa tidur kejap je dalam 1 jam camtu
dari subuh keluar sampai dah pukul 2 petang tak nak tidur mau tak letih kan
tapi budak-budak fikir nak main aje
trafik masa ni alhamdullilah takde jam teruk 
kami berhenti lama sikit masa sebelum masuk ipoh
sebab medina tiba-tiba muntah
maybe mabuk susu sebab banyak minum susu dan lagi tak reti diam dalam kereta
tukar pampers dah 3x sampai bocor-bocor
pelik pasal selalu tak camtu
terlebih minum susu agaknya
lebih kurang pukul 2 petang lepas berehat dan solat di ipoh kami teruskan perjalanan



Sampai kat Penang dalam pukul 4.30 petang 
kami singgah rumah adik ipar kat sana
siap-siap mandikan anak-anak 
kami gerak terus ke Perlis
lebih kurang pukul 8.30 malam kami pun sampai
pada aku ok jugak travel jauh ni waktu siang
at least sampai malam lepas tu boleh tidur macam biasa
kalau gerak malam sampai Perlis siang takdenye masing-masing nak tidur ke berehat
siang nak tidur lama-lama pun tak best jugak kan
marissa kalau asyik main je siang tak nak tidur sekejap
malam mesti dia tidur menangis kalau siang dia tak tidur sekejap

Selama 2 hari kat kampung dari hari rabu
hari jumaat lepas solat jumaat kami gerak pulang
tapi kami tak terus balik johor
kami singgah KL
Ke rumah adik-adik
adik-adik aku 2 orang tengah berpantang bersalin
pastu singgah umah abang ipar sekejap
Petang sabtu kami gerak balik ke Johor
Hajat di hati nak ajak singgah Melaka stay kat sana
tapi rasanya macam tak larat da nak singgah mana-mana
dah terkenang tilam kat rumah huhu
yela banyak kerja rumah nak buat ahad tu sebelum naik kerja hari isnin
Itu jelah cerita cuti deepavali
letih memang letih
tapi alhamdullilah seronok semua nya berjalan dengan baik
Ok lah sampai sini dulu ye



Salam Sayang
Sulinda




Tuesday, October 24, 2017

SAY HOORAY KARNIVAL SRI KAMARIAH KINDERGARTEN 20TH ANNIVERSARY

Assalammualaikum readers

nampak tak panjang benor tajuk tu hehehe
Saja nak kongsi 14/October /17 lepas family karnival sekolah marissa
kali ni sekolah buat event macam besar sikit lah banding tahun sebelum
lagi istimewa kali ni sempena sambut ulang tahun tadika dorang yang ke 20 tahun
kalau senior anak aku dah umur 20 tahun la camtu
event buat kat Educity Sports complex Nusajaya Johor bahru

sekolah ni "very the urban"  & hipster sikit lah
dari segi idea , persembahan dan kreativiti

marissa buat persembahan dengan kawan-kawan
medina dah meraung nak join sekali

Meh aku share gambar
gambar mostly ehsan dari FB tadika
sebab aku banyak ambil video masa event tu



Ada banyak vendor-vendor yang join berniaga masa event ni
dengan pelbagai aktiviti kanak-kanak boleh sertai
booth haiwan peliharaan pun ada
makanan banyak pilihan
pembukaan persembahan dari Junno & hanna
ada "Talk session" dengan Fynn Jamal tentang kanak-kanak autisme




berlengas budak-budak lepas tu lah
apa tak nye masing-masing berlari ke sana ke sini nak main booth kesukaan dorang
mak apak pon turut berlengas dek kejar anak-anak huhuhu
nasib baik sebelum kami balik dapat mandikan marissa n medina
rasa selesa sikit kan
stadium memang tentu ada tempat mandi kan
tempat pun selesa sebab masih baru lagi
stadium indoor sejuk berhawa dingin
tahun ni marissa 5 tahun
so next year ada setahun lagi untuk persediaan sebelum ke alam persekolahan sebenar














event ni kalau ikut kan abes pukul 4.30 ptg sebab ada zumba
tapi bawak budak-budak memang tak lah kot nak stay huhuhu
lepas event kami ke jemputan kahwin kat kulai-kota tinggi
kawan sepejabat kahwin
keseluruhan event ni aku boleh cakap so far so good la 
not bad
Thanks to all teachers yang terlibat menjayakan event ini
kami sangat hargai nya
and we had so much fun!! (^_^)


Salam Sayang
Sulinda









Thursday, October 12, 2017

SOLAT AWAL WAKTU

Assalammualaikum readers..

Apa Khabar ...
Waktu ni macam tengah lapang sikit
So aku teringin nak berkongsi sedikit tips atau sedikit pengalaman sendiri 
Aku nk cerita pasal macam mana nak mengurus waktu solat awal waktu
terutama bagi ibu-ibu yang anak-anak masih kecil
yang sentiasa terlewat waktu solat kerana bekerja atau suri rumah tangga sepenuh masa
dan ketika kita keluar berjalan di pusat membeli belah atau bercuti ke mana sahaja



Point aku solat awal waktu
solat walau di mana kita berada
terlebih dahulu aku nak mintak maaf jika apa yang aku kongsi ni kalau ada yang tersilap
aku mintak maaf
aku menulis berdasarkan pengalaman sahaja


Ok

Bagaimana kita nak solat awal waktu?

Perkara asas mind set ,sikap kita terhadap solat yang wajib 
macam mana kita nak memotivasi kan diri kita terpulang pada diri kita sendiri.
bila kita dah biasa insyaAllah kita rasa solat awal waktu buat kita lebih banyak masa
sebab kita dah awalkan waktu solat yang wajib
biasa nya kita dah tahu dah masuk waktu solat
tapi kita fikir waktu solat panjang lagi so kita rasa boleh tunggu
tapi yang kita tahu Ajal memang takkan pernah tunggu kita
Lagi 1 kita fikir jika kita lewat kan waktu solat
kita sanggup tak Allah lewatkan urusan kita lepas kita meninggal dunia?
mesti kita tak nak kan?
Mohon pada Allah jika kita jaga solat awal waktu
mohon dipermudahkan urusan kita lepas kita meninggal
Alhamdullilah aku di keliling kawan-kawan yang sentiasa jaga solat
kawan-kawan yang baik
yang sentiasa menjaga solat
dulu aku tak paham atau meremehkan mungkin
contoh kalau waktu solat zuhur masuk zuhur pukul 1 ptg contoh..
tapi aku dah biasa set masa solat pukul 3 ptg
walaupun masih dalam waktu zuhur lagi 
tapi tetap di kira melewatkan waktu solat 
betul tak ?

Lagi satu solat asar sebelum balik kerja pukul 5.30 ptg pastikan solat dulu
jangan tunggu-tunggu nak solat kat rumah lah pulak
sebab waktu solat asar dengan maghrib sangat dekat
kot jalam jammed ke...
anak meragam ke kan kita balik kerja memang selalu ke laut lah solat kita tu
terkumat kamit bacaan sebab dah nak masuk maghrib
paling teruk terlepas waktu solat


Kalau berjalan di pusat membeli belah
sentiasa alert dengan waktu solat
kita saling mengingatkan pasangan kita & anak-anak kita waktu solat
anak-anak kecil kalau dah main memang lama kan nak melayan
contoh antara waktu zuhur dan asar
kadang terlajak kan kalau dah pusing-pusing mall tu
maklumlah mall tu besar luas nak pusing 

antara sebab orang wanita tak solat
malas
melecehkan solat wajib / tunggu hidayah 
tak menjaga aurat
masalah kebersihan macam keputihan (ini nanti aku nak cerita lebih sikit)
alasan nak solat kat rumah lebih selesa katanya sebab konon sempat sampai rumah untuk kejar solat
make up tebal susah nak cuci make up atau sayang nak cuci make up
telekung kat surau tak bersih
apa lagi? diri kita je yang tahu apa masalah nye yang lain-lain tu

kalau malas solat memang tak dapat la nak tolong
semua nya bergantung kepada kita bagaimana kita nak pengakhiran hidup kita ni
syurga tu mahal 
sebab tu bukan mudah nak dapat syurga
melainkan dengan beriman ,beramal soleh serta rahmat dari Allah

Nak cerita pasal tadi tu
kalau yang jenis banyak keputihan tu 
pastikan pakai pantyliner atau bawak panties lebih lah dalam handbeg
kemudian pergi bersuci dulu sebelum wuduk


pastu yang tak selesa dengan telekung surau boleh bawak telekung travel 
sekarang ni banyak pilihan telekung travel
kalau make up lebih baik guna yang mesra wuduk
bawa kit pencuci muka , bedak dd cushion paling senang & praktikal nak guna lepas solat
ini bagi wanita yang memang suka make up
kalau jenis yang tak make up  lagi senang
takde alasan tak nak solat tanpa sebab

Pernah aku singgah makan di sebuah restoran
waktu tu waktu maghrib
so kami nak solat tapi surau kecik ada 1 bilik je kena share lelaki perempuan
pastu nak ambil wuduk kat tempat belakang
takde selipar basah
tempat nye gelap tak selesa tak berapa bersih
tapi kami tetap solat jugak
Telekung sendiri tak bawak jadi pakai telekung surau tu walaupon tak berapa bersih
Ini jadi pengajaran kami jugak
bawa telekung sendiri
pilih tempat solat yang sesuai
boleh pilih singgah masjid dulu sepatutnya

Bagi ibu yang bekerja balik petang ambil anak dari pengasuh
macam aku sampai rumah dah pukul 7 camtu
kalau mood anak-anak tengah baik
masuk waktu terus solat
macam aku anak-anak aku kat rumah memang manja
yang si kecik medina merengek nak kan perhatian
nak ummi...nak ummi
so bila mood dia tengah baik
dah masuk waktu aku bagitahu anak-anak "ummi nak solat ye "
Marissa n medina angguk paham
selesai solat nampak mood dorang ok aku teruskan dengan baca quran ke camtu
pastu baru aku duduk dengan anak-anak melayan dorang sebelum masak
sebelum2 ni aku balik sampai rumah aku fikir nak masak apa
masak dulu siap masak baru solat maghrib
tapi percaturan aku silap
so aku ubah masa aku mengikut keutamaan

begitu jugak isyak
sebelum ni aku solat isyak dalam keadaan terlalu letih ,mengantuk
sebab dah pukul 10 / 11 mlm baru nak solat isyak
dah settle masak,sediakan suami n anak2 maka,sidai baju,kemas umah,kemas dapur n macam2 keje mak2 lagikan
siang kerja office ,malam kerja rumah tangga semua guna tenaga
so aku cuba solat awal
jadi tenaga masih ada lagi masa tu



Ok nak cerita solat tahajjud ,solat taubat,solat-solat sunat
hari biasa memang belum mampu aku nak buat
aku tak boleh fokus lagi
tapi aku cuba buat setiap sabtu ahad
waktu cuti
anak-anak tengah tidur lena , aku bangun
orang lain mungkin boleh buat lebih baik lagi
tapi bagi aku yang masih bertatih aku rasa syukur mampu buat camni dulu




sebenarnya apa yang aku kongsi lebih kepada ibu-ibu atau wanita islam
sebab nya aku paham ibu-ibu memang banyak tanggungjawab nak diuruskan
rumahtangga,suami,anak-anak,kerja
tu kadang solat tak tentu masa
perkongsian ini bukan untuk mendabik dada
tapi aku masih bertatih lagi untuk istiqamah
sama-sama lah kita memperbaiki kekurangan kita
masalah kita sebenarnya pengurusan masa dan keutamaan

Syurga tu mahal , Rahmat Allah maha besar

Salam Sayang
Sulinda











Tuesday, September 26, 2017

KENANGAN MERANCANG MAJLIS PERKAHWINAN

Assalammualaikum readers 

kali ni nak share pengalaman aku sendiri mengurus majlis perkahwinan aku sendiri 5 tahun lalu
memang dah lama tapi aku teringin nak kongsikn pengalaman aku ni

Masa nak buat keputusan nak kahwin masa tu
memang aku sendiri tak berapa ada simpanan sangat
ibu ayah memang awal-awal cakap tak berapa ada duit nak bagi aku untuk majlis kahwin aku
lagi pula ibu ayah masa tu dah bercerai masing-masing dah ada kehidupan masing-masing.
Memang aku tak mengharapkan duit dari ibu ayah.
hantaran perkahwinan aku masa tu 11k
semua nya aku bagi kat ayah aku untuk uruskan katering dan sebagai nya
aku tak tahu kos sebenar ayah aku kena tambah
aku tak mintak sesen pun dari 11k tu
so bersyukur la korang yang mak ayah support semua kos korang kahwin ye huhuhu
lepas kahwin jangan lupa jasa mak ayah  ye (^_^)
Bila mak ayah korang tak mampu nak bagi lebih dari yang korang nak
contoh nya lah macam nak belajar takde duit,dorang tak dapat support korang
nak kahwin pulak  takde bajet..
janganlah berdendam atau merajuk dengan dorang
kalau korang nak hidup bahagia till jannah
korang usaha la sendiri macam mana pun nak cari duit
Kunci nya ialah Sabar
insyaAllah sabar itu indah


berbalik kepada objektif
hantaran 11k tu tak termasuk sewa gubahan hantaran, doorgift,kotak doorgift ,bridal,kek makan damai,barang-barang hantaran,kameraman , sewa homestay dan lain-lain

Baiklah biar aku cerita sikit anggaran kos belanjawan perkahwinan aku sendiri
pengalaman ni paling berharga dan manis buat aku sebab aku bangga dengan usaha sendiri , duit sendiri untuk selesaikan perkara seperti sewa gubahan hantaran, doorgift,kotak doorgift ,bridal,
kek makan damai,barang-barang hantaran untuk pihak lelaki
Ini semua atas tanggungjawab aku sendiri

Sewa gubahan RM 225 anggaran setiap 1 gubahan dalam RM 25-RM35 
sewa mengikut design gubahan
aku sewa je sebab aku tahu aku tak berapa kreatif sangat lagi pula gubahan kedai tu cantik-cantik belaka.memuaskan hati.
Ok kedai ni kedai cina tapi dorang ambil budak perempuan melayu gubah gubahan untuk di sewakan 
memang cantik secantik budak yang gubah tu
design ikut bajet sendiri 
Nama kedai tu Anew wedding
Sekarang dah bukak butik bridal sendiri kat Johor Jaya 
Gubahan hantaran booking seawal 5 bulan sebelum majlis 
sebab kalau last minit ko tak dapat banyak pilihan gubahan cantik-cantik macam ko nak.

Doorgift Mug RM 1000 =1000 pcs  mug RM1 aku tawar menawar la mintak diskaun haha..
tp orang kedai suruh aku pilih sendiri mug yang elok sebab mintak murah
Aku dgn aka tunang masa tu duduk kat kedai tu entah berapa lama bukak satu2 kotak check mug yang elok.
beli kat Air hitam masa tu..berat giler..penuh kereta angkut kotak besar berisi mug
angkut sampai Pasir gudang dengan Honda city
Mug beli 4 bulan sebelum majlis
aku beli awal sebab aku nak packing siap-siap sebelum majlis
doorgift ni salah satu benda yang orang selalu concern
Ia lebih kepada bersedekah
berpada-pada lah bajet ikut kemampuan korang
kenapa aku pilih mug?
Kegunaan mug kan untuk minum air
so pada aku personali air simbol rezeki pada aku
orang minum air guna mug yang aku bagi tu buat aku rasa faktor menjemput rezeki
itu yang aku harapkan masa tu moga-moga rezeki kami sekeluarga murah lepas kahwin
aku datang rumah makcik aku tengok dia pakai mug aku bagi dia
rasa terharu weh
1 kepuasan masa tu dengan pilihan aku tu



(Gambar ehsan pakcik google hihihi)

kalau korang datang sini memang mata korang rambang nak beli itu ini
tapi mind set kena betul
masa tu aku memang bawak RM 1000 jek
aku target nak cari mug harga 1 pcs RM1
dah beli balik terus jangan tengok-tengok lagi huhu
kalau betul-betul takde baru la fikir idea lain pulak 


Paper bag doorgift aku beli tak ingat lah masa tu
Tapi tak terlalu costly sangat la 
Setiap malam kerja aku lipat paper bag tu sebab paper beg tu bentuk kotak kan
nak isi mug,dalam mug letak gula-gula & coklat
ada jugak doorgift berisi jajan,air kotak & air mineral untuk tambahan mana-mana tak cukup
Aku settlekan bajet ni & settle packing doorgift 2 bulan sebelum majlis

Bridal aku booking lebih kurang 8 bulan sebelum majlis
kos bridal macam make up , baju sanding 2 helai, aksesori, pelamin, meja makan damai n yang lain
total RM3500
so aku bayar setiap bulan RM500 selama 7 bulan
aku target 2 bulan sebelum majlis aku dah settle hutang majlis dan packing doorgift..
semua mesti settle dalam masa 2 bulan sebelum majlis
kenapa aku mention 2 bulan sebelum majlis?
sebab kos memang dari aku sendiri
so 2 bulan sebelum majlis tu kena settle hutang & packing sebab ko tak kan tahu apa lagi yang ko lupa nak masuk kan dalam bajet ko.
takut -takut tak cukup bajet kalau last minute bayar itu ini

saudara mara aku datang ramai dari kampung
berkampung kat rumah aku..
so aku mesti sediakan sarapan pagi untuk dorang
aku order nasi lemak,kuih muih air dari kawan office..
part tu settle
bajet dalam RM 150 camtu
sebelum dorang hadir ke masjid tengok aku nikah mesti sarapan dah ready
kesian dorang datang dari jauh
jangan di tanya mak ayah aku urus apa..
cukupla apa dorang dah besar kan aku jadi manusia
aku nak kahwin aku la kena fikir nak manage duit macam mana

pastu homestay
aku sewa homestay untuk mak aku dengan family abah tiri aku masa tu
sewa homestay dalam RM150
dah arwah dah abah aku tu
Al fatihah....
baik orang nya


Kek Kahwin aku order dengan kak iza dari double n collection
Kos dalam RM250
bajet tu lepas dah settle bayar semua sekali
aku booking sebulan sebelum majlis
bayar masa sehari sebelum majlis
kek tu 3 tingkat..jenuh aku cari gambar penuh
tapi banyak sangat nak cari tak jumpa-jumpa



Baju nikah aku beli sendiri 
sebab aku nak minimalis je simple 
yang dah ready kat butik bridal aku tak minat
kos baju nikah dalam RM150


Ok part kameraman pulak
kos kameraman pada masa tu yang aku dah servey dalam anggaran 2k-3.5k ke atas
tapi bajet aku dalam RM1500 je...
kebetulan bakal adik ipar aku masa tu memang buat job ni dengan member dia
aku bagitahu bajet aku sekian sekian..
nak konsep macam mana
siap ada pre-wedding ok
buat kat melaka masa tu
bawak mak aku sekali hihihi
aku fikir selesa sikit lah nak bergambar dengan orang yang kita kenal
nak posing kan...
aku byr 3x kat adik ipar aku 
sebab tu dalam setahun sebelum majlis kena plan betul-betul
sebab aku takde sumber-sumber kewangan  lain nak korek 
aku dengan rasa syukur sebab aku tak pinjam duit dari siapa-siapa
sebab lepas kahwin aku nak tenang dari hutang
memang duit aku kerja 
alhamdullilah rezeki aku ada
salah satu cara aku manage duit  aku , 
aku main kutu dengan makcik aku jugak
dapat duit kutu aku settle lah apa yang penting dulu


Barang-barang hantaran aku bagi pihak lelaki ada 9 dulang
Aku list mana yang ingat eh huhu
dah 5 tahun nak mengingat memang jenuh lah
sirih junjung, kek , baju sejuk G2000, Jam tangan Tissot,Sejadah + Quran , 
Set Tali pinggan + beg duit Sembonia ,Buah buahan,kasut jenama Hush Puppies , kuih muih
Masa buat checklist nak bagi hantaran apa kat tunang masa ni
macam risau je bajet cukup ke tak
tapi mesti ada 1 benda yang berbaloi di beri la walaupun mahal macam jam tangan tissot aku bagi tu
pastu janganlah beli semua serentak
beli sikit-sikit lama-lama lengkap lah barang-barang nya
kitaorang servey 1 jenis barang hantaran je merata servey
yang penting selain harga yang berpatutan adalah kepuasan kot 
aku settlekan payment untuk kos yang besar macam bridal,barang-barang hantaran,kameraman...
Bridal RM 3500
Kameraman RM 1500
Barang-barang hantaran RM 3000
Doorgift Mug RM 1000
Sewa homestay RM150
Sewa gubahan hantaran RM 225
Kek sanding 3 tingkat RM 250
Kos-kos lain macam sarapan pagi saudara mara ,kotak doorgift ,
jajan,contact lens,kasut nikah,baju nikah ,kad kahwin,banner kahwin dan lain-lain
nak list banyak jugak tu anggaran dalam RM 3000 ++
kos-kos tersembunyi tu aku dah lupa la 

Jumlah anggaran kos yang aku dah guna untuk majlis aku ialah +/- 12K
nama pun anggaran kan  
haruslah ada " plus minus " (^_^)


Sebelum aku mengakhiri perkongsian aku ni
pendapat aku secara peribadi 
apa pun yang korang nak buat mesti lah ada perancangan
tanpa perancangan , target , usaha, doa & tawakal 
perancangan hanya perancangan sahaja
apa pun tak boleh jadi
boleh jadi gaduh jugak bila ada isu berkaitan majlis perkahwinan
Kalau jenis berduit tu lain la...
ada duit semua boleh jadi
tipulah tak stress sepanjang proses merancang majlis ni
jerawat nanah kot naik kat muka aku ni
migrain tu jangan tanya lah mudah hinggap
dengan macam-macam dugaan
airmata suka duka tawa ria semua ada masa tu
Tu aku cakap Sabar itu indah
5 tahun dah usia perkahwinan kami di kurnia kan 2 bidadari kecil 
Marissa Safiyyah & Medina Suraya
alhamdullilah..di kurniakan suami yang penyayang & bertanggungjawab
Moga kekal hingga ke Jannah
Aaaamiinn 

Ok lah kang panjang pulak penutup ni


Salam Sayang
Sulinda























Designed by UMIESUEstudio 2014